Artiklar

53 procent av hushållen har möjlighet till bredband med 50 Mbit/s

I oktober 2009 täcktes 53 procent av hushållen av en accessteknik som medgav minst 50 Mbit/s, enligt "Bredbandskartläggning 2009" från PTS. Skillnaderna är dock stora mellan tätort och glesbygd. I tätbebyggda områden har 62 procent av hushållen möjlighet att få bredband med en överföringshastighet på minst 50 Mbit/s. I glest bebyggda områden är motsvarande andel endast 9 procent. Främsta anledningen är att det i praktiken fortfarande krävs trådbundna accesstekniker i form av fiberoptiska eller kabel-TV-nät.

Andel hushåll per län som möjlighet att få bredband med 50+ Mbit/s

Ladda ner högupplöst bild av diagram

Bland länen i Sverige toppar Västerbottens län (78 procent) och Stockholms län (68 procent). Men skillnaderna inom länen är stora. T ex i Västerbottens län, där Umeå toppar med 87 procent av hushållen. Samtidigt ligger Åsele, Doreotea och Vilhelmina på runt en tredjedel av hushållen.

Ett annat län med stora skillnader är Västra Götalands län. Som helhet är andelen något lägre än snittet för hela riket. Men mellan kommunerna varierar andelen stort. I Göteborg har 75 procent av hushållen möjlighet till bredband med en kapacitet på 50 Mbit/s eller mer. Det ska jämföras med Bollebygd där mostavarande andel är 5 procent.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

  • Brita 23 mars 2010, kl 12.05

    Ni har så snygga och bra diagram! Enkla och begripliga. TACK!

    Svara
  • Erik Forsberg 23 mars 2010, kl 15.52

    Tack själv! :)

    Svara