Artiklar

Allt fler läser enbart kvällstidning på nätet

Nästan en tredjedel (29 procent) av Sveriges befolkning läser en kvällstidning en genomsnittlig dag 2008, enligt Mediebarometern 2008. Och internet är viktigt för kvällstidningarna, nästan hälften av läsarna tar del av kvällstidningarna på internet.

En genomsnittlig dag tar 14 procent av befolkningen del av kvällstidningen på internet. 12 procent läser enbart tidningen på nätet och 2 procent säger att de läser både pappers- och nättidningen. Andelen som enbart läser kvällstidning på nätet har ökat från 5 procent 2002 till 12 procent 2008.

kvällstidning på papper och nät

Bland 25-44-åringarna är andelen nätläsare som störst. 19 procent läser enbart nättidningen, 13 procent läser enbart papperstidningen och 2 procent läser både pappers- och nättidningen.

Även i gruppen 15-24 år är andelen nätläsare stor. Däremot är pappret fortfarande störst bland de som är 45 år eller äldre.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

 • Gunnar Nordqvist 16 september 2009, kl 09.28

  Allt fler läser nog kvällstidningar på nätet – men hur? Varför kallas Aftonbladet och Expressen förresten fortfarande för kvällstidningar? Jag tror att dessa två mediaföretag förstör läsandet. Det enda positiva jag ser i denna utveckling är att den naturliga åtgärden efter en stunds bläddrande blir att man klickar sig bort. Aftonbladet har flest besökare. Varför, jo för att då man gör en mapp fför tidningar så hamnar de överst eftersom de börjar på ”A”.

  Svara
 • Kent Berglund 13 september 2010, kl 10.53

  Jag funderar över var man läser tidningar. I Västerbotten som ungefär lika många invånare som Örebro län. I Örebro finns en daglig länstidning medan i Väserbotten finns det tre dagliga läbstidningar. I Norbotten två plus en Haparandabladet som inte har daglig utgivning.
  Ovanstående går kopplas till nättidningar, dessa är ju inte heller fullständiga. Min fundering är hur kommer det sig att det är som ovan redogjorts. Finns det någon forskning utifrån detta.

  Svara