Artiklar •

Hur använder vi våra mobiler?

communications concept: girl using a digital generated smart phone. All screen graphics are made up.

Det finns ett stort intresse för statistik om hur mobiltelefoner används. Nu är IIS i färd med att starta en ny undersökning som tittar på faktiskt användning. För detta söker vi dig som har en Androidmobil och vill vara med och bidra till ökad kunskap om svenskarnas mobilvanor!

Undersökningen genomförs med hjälp av appen Apparat och syftet är att sammanställa statistik om mobil- och app-användningen i Sverige. Resultaten kommer att presenteras i en rapport under våren 2016.

Under september 2015 deltog 17 personer i en pilotstudie av appen Apparat som registrerade aktiviteter i deras Androidmobiler under en vecka. Resultatet av pilotstudien har nu sammanställts av IIS i en kort rapport, den är dock endast ett smakprov och gör inte anspråk på att vara vetenskaplig eller representativ för svenska befolkningen.

Användning av appar

Personerna i studien använde i genomsnitt sina appar 12,3 timmar under veckan som undersökningen pågick, vilket motsvarar 105 minuter per person och dygn. I genomsnitt använde de 36 olika appar eller aktiviteter under veckan.

De appar som användes längst tid i genomsnitt var:

 • Firefox: 7,3 timmar (12%)
 • Facebook: 107 minuter (76%)
 • Chrome: 80 minuter (88%)
 • Kik: 74 minuter (12%)
 • Twitter: 54 minuter (24%)
 • Snapchat: 45 minuter (35%)
 • SVT nyheter: 42 minuter (12%)
 • Instagram: 26 minuter (47%)
 • Whatsapp: 23 minuter (18%)
 • Hangouts: 22 minuter (41%)
 • Omni: 22 minuter (12%)
 • Skype: 21 minuter (24%)

Uppkoppling

Det var 16 av 17 deltagare (94%) som någon gång under veckan kopplade upp sig via wifi, vilket motsvarar 66 procent av den totala uppkopplade tiden.

14 av 17 deltagare (82%) var uppkopplade via 3G och uppkoppling via 3G motsvarade 14 procent av den samlade uppkopplade tiden under veckan.

11 av 17 deltagare (65%) var uppkopplade via 4G (LTE) och uppkopplingen via 4G motsvarade 18 procent av den samlade uppkopplade tiden under veckan.

Vi vill ha din hjälp!

Nu söker vi deltagare som vill testa appen och vara med i vår undersökning. För att delta är allt du behöver en Androidmobil.

Gå till Google Play och ladda ner Apparat eller fyll i din e-postadress här så mejlas en nedladdningslänk till dig. Skapa sedan ett konto i appen. Efter det kommer Apparat att börja registrera och skicka anonymiserad statistik om din användning. Du behöver ha appen igång i minst tio dagar för att bidra med underlag till den här undersökningen. Om du fortsätter vara inloggad i appen efter det fortsätter du också att skicka information som vi kan använda för undersökningar längre fram i tiden.

Som tack för att du deltar får du efter genomförd insamling en biobiljett!

Användarvillkor och integritet

När du skapar ett konto i appen får du fylla i några uppgifter om dig själv, bland annat bostadsort och ålder. Uppgifterna behöver vi som bakgrundsvariabler för att kunna göra statistiska uppföljningar, liknande de vi gör i Svenskarna och internet.

Apparat får uppgifter om telefonmodell men inte om vilken telefon eller telefonnummer som appen körs på. IIS får enbart anonymiserade uppgifter och kan inte spåra användningen till en enskild person. Du som vill delta gör det frivilligt och anonymt mot ersättning, och datainsamlingen sker i bakgrunden – så att undersökningsdeltagarna inte ska bli störda av information och olika funktioner.

Läs mer

Pamela Davidsson berättar mer i IIS-bloggen.

Ladda ner hela sammanställningen.

Läs även Internetfondens intervju med Jesper Wachtmeister och Axel Nordenström ligger bakom Apparat.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln ännu.