Artiklar •

Nio av tio företag har domännamn – används för hemsida

Antalet..se-domännamn fortsätter att öka – i slutet av 2010 fanns det 1 058 102 aktiva domäner att jämföra 936 428 domäner ett år tidigare. Den största tillväxten under förra året återfanns enligt Statistiska Centralbyrån bland småföretag och privatpersoner.

I 2010 års upplaga av SCB:s rapporter ”Företagens användning av IT” och ”Privatpersoners användning av datorer och Internet” kan man bland annat läsa att 83 procent av småföretagen med färre än tio anställda som över huvud taget har ett domännamn har valt en .se-adress. Bland privatpersoner är motsvarande siffra 65 procent.

Trenden de senaste åren har varit att landstoppdomäner som .se vinner marknadsandelar på bekostnad av de så kallade generiska toppdomänerna, där .com är den vanligaste, och den trenden höll alltså enligt SCB i sig även under 2010. De två största landstoppdomänerna är .de (Tyskland) med drygt 14 miljoner registrerade domännamn och .UK (Storbritannien) med omkring 9 miljoner domännamn.

Bland de större företagen, 10 anställda eller fler, har 86 procent ett eget domännamn – en ökning från 81 procent 2009. Den vanligaste orsaken för ett företag att ha ett domännamn är sannolikt att man vill ha en hemsida, och mycket riktigt svarar också 89 procent av dessa företag att de har en hemsida. Det är stora skillnader mellan olika branscher, från transportföretagen där 7 av 10 har en hemsida till finansiella företag där 99 procent har en hemsida. Den senare siffran är fascinerande nog högre än i IT-sektorn, där ”bara” 98 procent säger sig ha en hemsida.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln ännu.