Artiklar

Slut med IPv4, trögt för IPv6

Den 1 februari i år hände det som Internets förståsigpåare talat om i över tio år: vargen kom. Den kom i form av ett meddelande från IANA, den organisation i USA som har hand om lagret av Internetadresser, att de sista IPv4-adresserna hade delats ut.

1997 fanns ungefär halva lagret av IPv4-adresser kvar hos IANA. Som framgår av diagrammet här ovanför har de förbrukats i stadig takt, 3-5 procent per år, sedan början på 2000-talet och det kan alltså inte ha kommit som någon överraskning för någon att de tog slut just i år.

(Lite bakgrund: en adress i IPv4 är 32 bitar lång. Det innebär att det finns 2^32-1, eller drygt 4 miljarder, adresser att dela ut. Protokollet skapades i början av 1980-talet så adresserna räckte i ungefär 30 år – ur Internetperspektiv måste IPv4 ändå sägas ha varit hyggligt framtidssäkert.)

Internet tvärstannar inte för att adresserna tar slut hos IANA, men på lite sikt riskerar tillväxten att avstanna när nya operatörer och nya användare inte längre kan få IP-adresser så att det räcker. Botemedlet är känt sedan åtminstone 1998 då IPv6, nästa generation av IP med 128 bitar långa adresser, standardiserades. 128 bitar bedöms vara tillräckligt mycket för att Internet ska kunna fortsätta växa under överskådlig framtid.

Problemet med IPv6 är att det fortfarande används i väldigt liten utsträckning, trots att det har funnits i över tio år och att det har varit känt lika länge att det skulle komma att bli den enda utvägen. .SE har de senaste två åren regelbundet undersökt webb-, mejl- och namnservrar i .se-zonen, och vi ser att bara en (liten) bråkdel av servrarna har IPv6-adresser.

Antalet webbservrar med IPv6, för att ta ett exempel, har under de här två åren ökat från 354 till 2148, en sexdubbling, men det är ändå bara 0,2 procent av totala antalet webbservrar i .se-zonen som har en IPv6-adress.

Förhoppningsvis kommer vi att titta på den här kurvan igen om ett år och se att användningen av IPv6 ökade under våren och sommaren 2011, som en följd av allt som skrevs och sades om att IPv4-adresserna tog slut.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

 • Anonym 6 april 2011, kl 13.01

  Jag sitter vid datorn ca. 3-4 timmar varje dag. Bryr mig inte om statistik för egen del – jag vet det jag kan och lär mig genom misstag. Har god hjälp av barn och barn-barn när det krånglar.
  Mun-till-mun metoden är bäst.
  En släktning håller på att skriva en roman – baserat på vad jag skrivit – väntar spänt på resultatet!
  Jag är född 1921 – räkna själv ut min ålder!
  Hälsning
  Trygve

  Svara