Artiklar

xDSL fortfarande vanligast och Telia är störst

Idag publicerades "Individundersökningen 2009", PTS årliga undersökning om svenskarnas syn på telemarknaden. I årets rapport säger 9 av 10 (89 procent) av svenskarna mellan 16-75 år att de har tillgång till Internet i hemmet. Jämfört med förra året är det ingen ökning, men sedan 2002 har internetpenetrationen ökat med 20 procentenheter.

Tre av fyra svenskar har en bredbandsanslutning. Bredband via xDSL är fortfarande den vanligaste formen, även om andelen som ansluter via xDSL har minskat från 47 procent till 38 procent sedan förra året. LAN/Fiber och mobilt bredband ökar. Framför allt bland de unga. T ex är det 16 procent av 21-30-åringarna som använder mobilt bredband jämfört med 11 procent i hela befolkningen. Andelen som är ansluten genom uppringd Internet (vanligt modem) fortsätter att sjunka och är nu nere i endast 2 procent.

Typ av internetanslutning

Ladda ner högupplöst bild av diagram.

Bland privatpersoner är TeliaSonera fortfarande den största Internetoperatören med en andel på 38 procent. ComHem och Bredbandsbolaget är näst störst med 13 procent vardera. Därefter följer Tele2/Comviq med 8 procent och Glocalnet med 5 procent.

Övriga operatörer ökar kraftigt. I denna grupp hittar vi bland annat Tre på 3 procent samt Telenor, Bredband 2 och Bahnhof med 2 procent vardera.

Internetoperatör - ISP

Ladda ner högupplöst bild av diagram.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln ännu.