Artiklar •

Facebook fyller elva år

Facebook11

Vi uppmärksammar bemärkelsedagen genom att bjuda på lite statistik om svenskarnas användning av det populära sociala nätverket.

Den 4 februari 2004 lanserade Harvardstudenten Mark Zuckerberg Facebook. Då var det ett nätverk för universitetets studenter – nu finns användare i hela världen.

Bland de svenska internetanvändarna är det hela 68 procent som använder Facebook och 47 procent gör det varje dag. I genomsnitt spenderar de svenska internetanvändarna 3,8 timmar per vecka på sociala nätverk som Facebook.

Många unga användare

Allra populärast är Facebook hos de unga. Bland internetanvändarna mellan 16 och 25 år använder hela 95 procent Facebook, åtta av tio (81%) gör det dagligen och var tredje (36%) flera gånger per dag. I den här åldersgruppen spenderar användarna i snitt 7,6 timmar per vecka på sociala nätverk.

De senaste åren har antalet Facebookanvändare fortsatt öka i nästan alla åldersgrupper. Undantaget är de yngre tonåringarna. Bland internetanvändarna mellan 12 och 15 år sjunker faktiskt andelen användare. Facebook är dock fortfarande det största sociala nätverket, 83 procent av 12-15 åringarna är med på Facebook och 53 procent är där dagligen.

Få pensionärer

Lägst andel Facebookanvändare finns bland pensionärerna. Majoriteten av internetanvändarna mellan 66 och 75 år besöker aldrig Facebook, 38 procent har gjort det någon gång. De äldre lägger inte heller ned lika mycket tid som de unga. I den här åldersgruppen spenderar internetanvändarna endast 1,5 timmar i snitt per vecka på sociala nätverk.

Populär app

Facebook är den mest använda appen på smartmobilen. Bland alla dem som någon gång laddar ner appar är det 43 procent som nämner Facebook-appen som en av de fem appar de använder mest.

Alla siffror är hämtade från rapporten Svenskarna och internet 2014.

Foto: flickr and facebook av Anssi Koskinen, CC BY-NC 2.0.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

  • Agneta 10 mars 2015, kl 14.24

    Det kan inte stämma riktigt eftersom jag använder rätt så mycket Facebook periodvis isåfall måste jag vara ca: 25 år istället för 40 :)

    Svara