Artiklar

Internet startar med Bolibompa för många små

Den första kontakten med internet får många barn när deras föräldrar kopplar upp datorn till SVT:s dagliga barnprogram Bolibompa, som fått en egen webbsajt. Bolibompa på webben är något välbekant, även för treåringarna. De känner igen programledare, serier och återkommande figurer från barnprogrammen i TV. På internet erbjuds de filmer och olika spel som de kan styra genom att klicka. Många spel är interaktiva lärspel som t.ex. Hotell Kantarell. Filmerna kan de se hur många gånger som helst i repris.

Hjälpen från föräldrar eller äldre syskon är till en början nödvändig för att få det hela att fungera, men de enklaste spelen och val av filmer kan styras med klickningar. Nästa steg är att skriva in sitt namn, eller få hjälp att göra det. Namn och symboler förekommer ofta tillsammans.

Bolibompa är med sin egen hemsida den helt dominerande webbsajten för svenska barn. Men där finns också Disney Channel och Barbie. För lite äldre finns Nintendos Pokemon, med mer fartfyllda spel, där man t.ex. kan köpa Pokemon-kort. Även Lego har en hemsida med spel. På internet finns också pussel och där finns möjligheter att ladda ner bilder av t.ex. hästar.

Allt detta används mer och mer av barnen i takt med att deras användning övergår från mer sporadisk användning till att hälften, vid sex års ålder, använder internet åtminstone en eller några gånger i veckan. Spelandet har då blivit den helt dominerande aktiviteten.

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln ännu.