Artiklar • ,

Turkiet toppar europeisk mobilsurflista

14 procent av européerna använder sin mobil för att surfa på Internet, enligt en undersökning från branschorganisationen EIAA (European Interactive Advertising Association), och i genomsnitt är de uppkopplade nästan en timme per dag. 14 procent motsvarar 71 miljoner användare, och EIAA:s kriterium för att de ska räknas som mobilsurfare är att de säger sig vara uppkopplade minst en gång i veckan.

Undersökningen baseras på svar från drygt 12 000 individer i 15 länder. Sverige hamnar på delad andraplats i listan, tillsammans med Storbritannien – här mobilsurfar 20 procent av befolkningen åtminstone någon gång under en genomsnittlig vecka. Toppar listan gör Turkiet där 21 procent mobilsurfar, vilket fascinerande nog är fler än de som surfar från dator (20 procent).

Inte oväntat är mobilsurfandet vanligast bland yngre människor, enligt EIAA är det 24 procent av 16-24-åringarna i Europa som mobilsurfar och 21 procent av nästa åldersgrupp, 25-24 år. En annan siffra värd att nämna är att mobila Internetanvändare i Polen är uppkopplade i genomsnitt 10,3 timmar per vecka, att jämföra med Europagenomsnittet som i den här undersökningen är 6,4 timmar per vecka.

Eftersom 2010 var första året som EIAA ställde frågor om Internetuppkoppling via mobilen kan man inte göra några historiska jämförelser. Det kan vi dock göra för Sveriges del, eftersom liknande frågor har ställts i undersökningen ”Svenskarna och Internet” sedan flera år tillbaka.

Vi vet att enligt ”Svenskarna och Internet 2010” sade sig 22 procent av svenskarna använda mobiltelefonen för att koppla upp sig till Internet, och vi vet att motsvarande siffra 2007 var 16 procent. Det är alltså fortfarande inte särskilt många som mobilsurfar, och andelen har inte heller ökat särskilt mycket de senaste åren. Det som däremot har ökat är användandet: de som är uppkopplade via mobilen är det längre tid och de gör fler saker när de är uppkopplade. Med det måttet såg vi en kraftig ökning från 2009 till 2010.

Nästan två av tre svenskar tog under 2010 del av nyheter, väder och sport när de är uppkopplade med mobilen och hälften tar emot och skickar e-post. Hela 42 procent besökte ett community, som exempelvis Facebook, jämfört med bara 9 procent året innan, och tittandet på TV och video i mobilen ökade från 7 procent till 32 procent.

Den kompletta EIAA-undersökningen kostar pengar (800 Euro) men den del som handlar om mobilsurf kan laddas ner som pdf. Mer om "Svenskarna och Internet 2010" skriver vi här.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln ännu.